''Καπιράδα''

 Προζυμένιο ψωμί, γραβιέρα ΠΟΠ Λέσβου, ελαιόλαδο και μέλι

 

Υλικά για πιάτο (2 μερίδες)

140 γραμμάρια προζυμένιο ψωμί (4 φέτες)

70  γραμμάρια  γραβιέρα ΠΟΠ Λέσβου  σε φέτες

40 γραμμάρια βούτυρο ντόπιο λιωμένο  και 70 γραμμάρια ελαιόλαδο μαζί σε ένα περιέκτη

Αλάτι αλυκών Σκάλας Πολιχνίτου

Διάλυμα 

Υλικά

4 κουταλιές της σούπας μέλι Λέσβου

8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο από τα ελαιοκτήματα του χωριού μας

2 με 4 γραμμάρια μίγμα μπαχαρικών Καϊνάρι (τοπικό μίγμα μπαχαρικών από κανέλλα, μπαχάρι, ganangal, τσάι του βουνού ,φασκόμηλο, γαρύφαλλο , φλούδες πορτοκάλι

6 κουταλιές λικέρ  ρόδι

 

Εκτέλεση

Σε μία ανοξείδωτη λεκάνη τοποθετούμε το μέλι που το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς για να αποκτήσει πιο ρευστή πυκνότητα, το λικέρ ρόδι, το μίγμα μπαχαρικών Καϊνάρι και ανακατεύουμε με ένα ραβδομπλέντερ ή ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε με σταθερή ροή το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας με το ραβδομπλέντερ . Θέλουμε το διάλυμά μας να έχει ομοιογενής σύσταση. Τοποθετούμε το σχαροτήγανο  σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλείφουμε τις φέτες του προζυμένιου ψωμιού  με το υγρό ελαιόλαδο - βούτυρο με ένα πινέλο, αλατίζοντας τες και τοποθετούμε  στο σχαροτήγανο. Όταν  πάρουν  ωραίο χρώμα από τη μία πλευρά γυρνάμε από την άλλη και αλείφουμε με το ελαιόλαδο - βούτυρο. Τοποθετούμε στις δύο  από αυτές τη γραβιέρα, αλατίζουμε  και κλείνουμε με τις άλλες δύο από πάνω. Συνεχίζουμε να αλείφουμε με το ελαιόλαδο - βούτυρο και να γυρνάμε σταδιακά αυτές, ώστε να έχουμε ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να λιώσει η γραβιέρα. Σερβίρουμε σε ένα πορσελάνινο μπολ το διάλυμα και δίπλα το φρεσκοψημένο ψωμί με τη λιωμένη γραβιέρα και το άρωμα από το λεσβιακό ελαιόλαδο. Βουτάμε το ψωμί στο μπολ  και απολαμβάνουμε .

Τα τυροκομικά προϊόντα  μπορείτε να τα αγοράσετε από τα δύο τυροκομεία του χωριού μας των Δ. Κουκούλα και Γ.Ζούρο.

Καθώς και τα υπόλοιπα προϊόντα: αλάτι, μέλι, λικέρ, ελαιόλαδο, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από την τοπική αγορά του χωριού μας. Με τον τρόπο αυτό την τονώνουμε οικονομικά και αγοράζουμε προϊόντα  με κορυφαία ποιότητα.

Καλή επιτυχία και καλές βούτες

Χαρίλαος Κατρακάζας

 

Η συνταγή υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα